Lidé přijímají bezlepkovou dietu z mnoha důvodů. Přestože tento typ stravování znamená vynechání potravin, které obsahují pšeničný protein, jako jsou některé typy chleba a pečiva, neznamená to, že se zrn musíte vzdát úplně.

Existují i bezlepkové obiloviny vhodné i pro pacienty s celiakií. Zde jsou některé z obilovin vhodných pro bezlepkovou dietu.

Oves

Ačkoli je většinou bezlepkový, je často zpracováván ve stejných zařízeních, jako ostatní obiloviny. Proto může docházet ke křížové kontaminaci. Vybírejte si takový oves, který je certifikován jako bezlepkový.

Pohanka

V podobě celých zrn může nahradit těstoviny, a pokud je upražená, má výbornou ořechovou chuť.

Proso

Obvykle se prodává v obchodech s chovatelskými potřebami jako pamlsek pro ptáky. Pochutnat si na něm ale můžete i vy, neboť má jemnou chuť a zrnitou strukturu.

Quinoa

Quinoa je pro svou lahodnou chuť stále populárnější, hodí se jako náhrada rýže i těstovin, ale můžete ji přidat i do chleba či koláčů.

Rýže

Mnoho lidí, kteří nemohou jíst lepek, si oblíbilo rýži. Rýžová mouka dobře nahradí pšeničnou a dodá vám pocit zasycení stejně jako ostatní obilné potraviny.

Kukuřice

Kukuřičná mouka je skvělá například do pečiva.

Amarant

Drobné starověké obilí je kompletní protein a je bohatý na železo.

Tip: Prohlédněte si náš motoristický magazín.