Brambory jsou základní surovinou, kterou máme doma všichni. Hodně často je používáme jako přílohu k masu, zelenině či rybě, ale zřídkakdy jsou hlavní ingrediencí. Pojďme nahlédnout do kuchařek našich zálesáckých příznivců rychlé a levné kuchyně.

Připravíme si luxusní pečené strouhané i zapečené brambory, placky, topinky a guláš. Překvapí vás jednoduchost a vynikající přírodní chuť brambor. Ona i bramborová slupka má řadu vitamínů.

Bramborové topinky

Brambory se slupkou řádně umyjte a operte v teplé vodě, neloupejte je. Osušte je utěrkou a nakrájejte na tenčí plátky. Rozložte je na vymaštěnou pánev nebo plech, jemně osolte a osmažte či opečte v troubě do zčervenání. Můžete je zasypat nakrájeným česnekem nebo konzumovat se salámem. Je to snadná večeře, která zasytí.

Strouhané brambory dozlatova

Zbylo vám doma pár uvařených brambor a nevíte, co s nimi? Rozstrouhejte je do hlubokého talíře, načechraný kopec brambor osolte, promíchejte a opatrně překlopte na pánev vymaštěnou tukem. Smažte na mírném ohni, než se jedna strana opeče dozlatova, potom otočte. Hmota se sama o sobě spojí se škrobem z brambor. Pokud se bojíte, že se hmota roztrhne, lze jí lehce zaprášit moukou nebo přidat jedno vejce s trochou mléka.

Bramborové placky

Uvařené a ještě horké brambory oloupejte a rozmačkejte vidličkou nebo rozdrťte válečkem. Přidejte sůl a mouku. Takové placky nejlépe chutnají pod otevřeným širým nebem. Těsto totiž můžete vyválet i čistou lahví a vykrájet pomocí hrnečku. Pečením na suché plotně nebo kameni, budou mít na sobě placky malé zlatavé až načernalé „puchýřky“. Hotové je potřete máslem, jsou vysloveně levnou delikatesou zálesácké kuchyně.

Bramborový guláš po zálesácku

Uvařte brambory ve slupce (jenom napůl), oloupejte je a rozkrájejte na kostky. Poduste je společně s cibulí , okořeňte pepřem, paprikou, majoránkou a kmínem. Zahustíte jíškou rozmíchanou v horké vodě nebo moukou rozkvedlanou v mléce a je skoro hotovo. Osolte dle potřeby, přidejte kousky nakrájené uzeniny (klobása, párek, vuřt, uzené, točený salám – co máte k dispozici), pár rajčat a třeba podušené houby či uvařená vejce na tvrdo.

Zapečené brambory

Vrstvené brambory zapečené se zeleninou a masem není potřeba zřejmě sáhodlouze popisovat. Nakrájená kolečka uvařených a slupky zbavených brambor, poskládejte do rendlíku, který jste předem dobře vymastili tukem. Střídejte vrstvu brambor, zeleniny a masa až na vrchol pekáčku. Nejvyšší vrstvu pokapejte olejem nebo rozpuštěným sádlem či máslem a nechte opéct dozlatova.