I ti nejmenší nás dovedou občas překvapit svou chytrostí. Například přirozeně vědí, že sůl je nade všechno koření. Třeba na hranolkách. Ty by bez ní byly zcela nejedlé. Nevyčítejte jim to a občas jim je dopřejte. Udělejte domácí! Vaše děti tak poznají hranolky v té nejryzejší a nejlepší podobě a už jim ty od „meka“ nebudou připadat tak vzácné.

Když je nebudete podávat k jídlu každý týden, ale jen jako vzácnost, nikomu neuškodí. Navíc výrazně zvýšíte šanci, že vaši potomci už nebudou hranolky kupovat tajně v rychlém občerstvení. Přestanou jim totiž chutnat. A nebude to jen láskou, s kterou jste jim je připravila a která je víc než sůl… Domácí hranolky jsou totiž neskonale lepší, hotová delikatesa!

Jak na ně?

Na vynikající hranolky toho moc nepotřebujete – jen brambory, olej, sůl, hlubokou pánev či kastrol a dostatek času. Na druhou stranu pozor: u starších dětí díky tomu hrozí, že se je raz dva naučí připravovat samy.

Brambory oloupejte a nakrájejte na asi centimetr tlusté hranolky. Propláchněte studenou vodou a pak je do studené vody ještě minimálně na pár hodit ponořte. Vyplaví se tak z nich škrob. Kdybychom tento krok vynechali, brambory by se při smažení rozbředly. Pak je rozprostřete na papírovou utěrku a opatrně, ale pečlivě osušte. Stačí totiž pár kapek vody a olej by začal nepříjemně prskat a hranolky by se místo smažení vařily. Rozpalte všechen olej (na kilo brambor připadá litr oleje), po částech do něj vkládejte hranolky a smažte je v něm dozlatova. Pak přendejte na mísu, bohatě osolte a ještě teplé podávejte.

Zlatý řepkový olej

I při smažení můžete udělat něco pro zdraví sebe a svých dětí. Zkuste klasický slunečnicový olej nahradit méně známým řepkovým olejem. Obecně totiž přijímáme alternativních rostlinných olejů nedostatečné množství, zatímco slunečnicového nadbytečné. Přijímáme ho až 4krát víc. Zkuste ten poměr zvrátit. Stačí ho částečně nahradit právě řepkovým olejem, bohatým na omega 3 mastné kyseliny. Pokud to uděláte, nejenže obohatíte svůj jídelníček, ale také snížíte hladinu cholesterolu v krvi. Správný poměr rostlinných tuků je pro jeho hladinu klíčový.

Když ketchup, tak bez éček

Každé malé dítě ví, že k hranolkům je nejlepší ketchup případně tatarská omáčka. Nikdo po vás nechce, abyste se ještě lopotili a šlehali s domácí tatarkou… Ale bylo by škoda si k domácím skvělým hranolkům odpírat kvalitní ochucení. Naštěstí jsou na českém trhu k dostání ketchupy i tatarky v natur podobě – bez konzervantů, barviv, zahušťovadel a aromat. Takovou kompletní řadu natur produktů najdete například v sortimentu firmy Spak, nově jsou od nich k dostání také majonézy a tatarky v menším 180 ml balení. Ty zvlášť oceníte, pokud vyznáváte zdravý jídelníček a majonézu s tatarkou si dopřáváte jen výjimečně. Nemusíte tak mít obavy, že se vám zkazí v lednici. Balení 180 ml spotřebuje bez problémů a zbytků čtyřčlenná rodina na dvě jídla.