ŘEDKVIČKOVÝ SALÁT

Tři svazky ředkviček, naťová cibulka, jablíčko, malá zakysaná smetana, trochu citronové šťávy, půl lžičky cukru, sůl, přidat můžete i kousek šunky, pažitka.

Ředkvičky si omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky, přidáme jablíčko, které jsme zakapali citronovou šťávou, na nudličky nakrájenou šunku i naťovou cibulku, promícháme. Podle uvážení dochutíme a zalejeme smetanou. Zdobit můžeme třeba omytou sedmikráskou.

SALÁT Z PEČENÝCH JABLÍČEK

Jablka 8 – 10 kusů, med.

Celá jablka omyjeme a do trouby vyhřáté na 180°C je položíme na rošt. Část šťávy odkapává, dejte si pod ně pekáček nebo kousek alobalu. Pečená jablíčka nechte pár minut zchladnout a ještě vlažná nakrájejte na čtvrtky, vyřízněte jádřinec a zakapejte medem. Podávat můžete se suchary či piškotem.

Takto upravenými jablíčky vylepšíte i pudink nebo jogurt. Zasypat je možné pro starší děti skořicí.

 SNÍDANĚ Z OVESNÝCH VLOČEK

Večer si odsypeme do misky porci vloček a zvlhčíme je pár lžícemi vody. Ráno budou vločky měkké. Přidat do nich můžeme buď citronovou šťávu, trochu kondenzovaného mléka, rozinky, ořechy či na kousíčky nakrájené ovoce.

PALAČINKY S KAPUSTOU A MASEM

Dvě vajíčka, čtvrt litru mléka, 120 gramů hladké mouky, malá kapusta, kousek mletého masa, cibule. K dochucení sůl, chceme-li pepř, troška kmínu a másla.

Z mléka, vajec, mouky a soli připravíme lité těsto a usmažíme tenké palačinky. Kapustu ve slané vodě uvaříme do poloměkka. Na másle zpěníme cibuli, přidáme mleté maso, dochutíme solí, pepřem, kmínem, podlijeme horkou vodou a dusíme do změknutí. Potom přidáme kapustu, necháme vysmahnout šťávu. Vzniklou směsí plníme palačinky.

CELOZRNNÁ KAŠE S OVOCEM

Do kastrůlku si připravíme asi 2 dcl vody. Do ní vsypeme namletou obilovinu (proso, pšenice, oves). Za stálého míchání přivedeme k varu a chviličku povaříme, dokud hmota nezačne houstnout, přibližná doba je 1 – 3 minuty. Kašičku odstavíme z plamene, chvilku necháme zchladnout. Přidat můžeme med, rozmačkaný banán, dětskou ovocnou výživu, zjemníme třeba smetanou či máslem. Zdobíme ovocem i marmeládou.