Prosluněné háje Andalusie nebo El Escorial? Vybírat můžete tolik turistických cílů, až se doslova tají dech, a to ještě nejsme v Katalánsku nebo oblasti kolem historického města Leónu. Lákavý je Madrid i Barcelona, nejen pro sportovní příznivce. Kam se vydat dál? Co třeba s cestováním chvíli počkat a nejprve ochutnat plody španělské země, abychom byli na výlet dobře připraveni a věděli, co na nás mají v Andalusii připraveno? Tato varianta je atraktivní nejen proto, že olivový olej z této oblasti patří k vůbec nejvyhlášenějším a na akcích, kde se to odborníky jen hemží, pravidelně obsazuje medailové příčky!

Pár kapek olivového oleje dochutí vaše jídlo

Už jste ho někdy okusili? Máme na mysli ten jediný a pravý olivový olej, s přídomkem extra panenský, při jehož výrobě nebylo použito moderních technologií a který se připravuje hezky postaru. A teď pozor, v marketech českých ani moravských ho vlastně ani nenajdete, pokud hodláte přejít na kvalitu, oslovte rodinné farmy, kde se olivy pěstují s láskou a bez zbytečné chemie. Žádná druhá jakost, jen první liga pro vaši domácnost!

Polévka, která se jí zásadně studená? Příznivci jistého britského sitkomu už vědí, ostatní necháme ještě pár vteřin tápat. Dělá se z pečlivě vybraných rajčat a nedílnou součástí je samozřejmě také kvalitní olivový produkt. Gazpacho je ideálním parťákem pro letní chvilky, kdy je horko až takové, že se vám nechce cokoliv dělat – natož trávit v kuchyni třeba celou hodinu přípravou nedělního oběda. Nechte si chutnat, něco lehkého bude připravené za pár minut! Stačí jen rajčata, šalotka, paprika kapie, salátová okurka a trochu česneku (kdo jej nemiluje, smí vynechat a nebude mít černý puntík), dále ještě sůl a pepř, abychom dokořenili výsledek. Nelze zapomenout ani na olivový olej, vybírejte pečlivě, protože ten dotvoří výslednou chuť.

Jemná chuť olivového oleje, a ještě jemnější aroma…

Zní to tak zvukomalebně – Arbequina! Říjnový olivový olej, který má mimořádně nízkou aciditu. Co to přesně znamená? Česky bychom řekli „kyselost“ a právě podle ní se odvíjí kvalita olivových produktů. Čím nižší hodnota, tím zajímavější výsledek, byť tedy nejde o první a jediný ukazatel jakosti, ale spíše takovou velkou nápovědu. Aroma pravého ovoce, kterým potěšíte smysly hlavně během zimy. Cítíte ta rajčata a jablka? Pokud ne, přivoňte si ještě jednou. Odrůda, co je v Hispánii na předních příčkách popularity, už míří na váš stůl. Využijete ji do lehkých salátů nebo pro kuřecí specialitu? Fantazii se jistě mantinely nekladou, ani ty nejmenší!