Další částí zdravé a pestré stravy je vláknina, která pomáhá naší trávící soustavě, ale také tuky, které se snaží spousta lidí odbourat ze svého jídelníčku. Když se řeknou tuky, vybaví se nám jen vysoká hladina cholesterolu a obezita, ale i tuky jsou důležité pro naše tělo.

Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, jež napomáhá správnému chodu trávící soustavy a vstřebává vodu.  Strava bohatá na vlákninu velmi dobře zasytí, snižuje hladinu cholesterolu a také je dobrým prostředkem proti zácpě. Dělíme ji na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu.

Rozpustná vláknina je obsažená v luštěninách, ovoci (zejména v jablkách a banánech), v zelenině (a to brokolice a mrkev).

Nerozpustná vláknina je ve fazolích, květáku, cuketě, celeru, v ořechách, v otrubách a v celozrnných jídlech.

Tuky
jsou koncentrovaným zdrojem energie a jsou nutné pro produkci některých hormonů. Tuky se dělí na nasycené a nenasycené.

Nasycené tuky jsou obsaženy v mléčných výrobcích, mase, kokosu a palmovém oleji. Jelikož tyto tuky zvyšují hladinu vysokého cholesterolu, je vhodné jejich konzumaci omezit.

Nenasycené tuky dělíme na složené a jednoduché. Složené nenasycené kyseliny obsahují vitamín F, který v malém množství naše tělo potřebuje. Jsou obsaženy  ve všech rostlinných tucích. Nenasycené jednoduché tuky jsou obsaženy v olivovém oleji, který je neutrální a neovlivňuje hladinu cholesterolu.