Chcete napsat vlastní knihu? Pak vás určitě zajímá, jak dlouhá by měla být. V tomto článku máme odpověď pro všechny současné i budoucí romanopisce.

Lidé mají rádi čísla. Většinou to moc rádi nepřiznají, ale je to tak. Čísla totiž nejsou jen nudné vzorce, kterými jsme se museli protrápit během hodin matiky. Většinou nabízí hodnotnou informaci, s níž můžeme dál pracovat. Nebo nám rovnou říká, jaké hranice bychom se měli držet.

Délka rukopisu

Takovou hranici často hledají spisovatelé. Ti totiž mnohdy nevědí, jak dlouhá by měla být jejich kniha. Hledají proto zaručené recepty a vzorce, až nakonec zjistí, že žádný vzorec vlastně neexistuje. To, jak dlouhé dílo bude, závisí jen a pouze na autorovi. Pokud má co říct, pak rozhodně nebude mít problém popsat 500 a více stran. Někdo zajde ještě dál a zaplní i několik tisíc papírů.

Při psaní knihy je ovšem dobré myslet nejen na samotný příběh, ale také na čtenáře. Bude ho vůbec bavit něco tak dlouhého číst? Nebo byste dílo raději měli rozdělit na několik částí a prodávat ho jako trilogii? To je otázka, na kterou musíte najít odpověď sami. Nebo se zeptejte vaší peněženky. Protože pokud budete chtít titul vydat na vlastní pěst, pak se připravte na vyšší náklady spojené se zvyšujícím se počtem stran.

Zlatý střed

Počet stran můžete zredukovat volbou jiného písma, jeho velikosti a řádkováním. Obecně ovšem platí, že průměrný rukopis by neměl přesáhnout délku 350 normostran. 350 normostran (1800 znaků * 350) totiž platí za pomyslnou hranici, kdy ještě dokážete udržet čtenářovu pozornost. Aby byl čtenář ochotný investovat více času, budete muset umět opravdu dobře psát.

Pokud i přesto tápete, kolik stran by měla mít vaše kniha, projděte si databáze knih. Knižní databáze jako CBDB.cz nabízí tisíce titulů, u kterých si můžete jejich délku snadno ověřit. Jestliže máte oblíbeného autora, jehož stylem byste se rádi inspirovali, pak vám pomůže databáze spisovatelů. Jak jsme ale zmiňovali už na začátku – záleží jen na vás, jak dlouhou knihu napíšete. Důležité je, jestli máte čtenáři co sdělit.