Patříte k milovníkům kávy a nedokážete si představit, že si ji nebudete moci dopřát po několik dlouhých měsíců? Nezoufejte. Jestliže na kávě milujete právě její chuť a aroma a nebude vám vadit, že v ní není kofein, můžete začít pít kávu bez kofeinu. Ta nejenže vám poskytne téměř stejný chuťový vjem jako káva s kofeinem, ale také si zachová mnoho výživových látek, jako například draslík, niacin, vitamín B3 či antioxidanty, které se podílejí na eliminaci volných radikálů.

Káva bez kofeinu anebo kávovina?

Káva bez kofeinu má základ v kávě, zatímco náhražka kávy s ní obvykle nemá mnoho společného. Vyrobena může být z kořene čekanky, obilí, cukrové řepy a dalších více či méně uvěřitelných surovin. Na rozdíl od kávy bez kofeinu, v níž se i přes název kofein ve stopovém množství vyskytuje, jsou kávovinové náhražky tohoto alkaloidu zcela prosty. To znamená, že vám nehrozí neblahé zdravotní následky, jež vyvolává konzumace kávy v dospělém i dětském organismu. Kávovinové náhražky jsou také v porovnání s kávou o dost levnější, proto vám ještě zbudou finanční prostředky na to, abyste si udělali radost. Jako součást výbavičky pro dítě můžete pořídit třeba hadrovou panenku vyrobenou v souladu s waldorfskými pedagogickými pravidly.

Slyšeli jste o cikorce?

Cikorka byl věhlasný nápoj konzumovaný převážně za války, jehož hlavní složkou je pražený kořen čekanky. Sehnat ho můžete dodnes a s cukrem a mlékem nechutná vůbec špatně. Nabídnout ho můžete dokonce i malým dětem. Vychutnaní si ho ale také ti, kteří mají potíže s vysokým krevním tlakem či žaludkem. Doplněním čekanky o ječmen, žito a cukrovou řepu vzniká melta, která ale není díky obsahu lepku vhodná pro celiaky.

A co špalda?

Výborně může chutnat také špaldová káva, která se vyrábí ze zvláštní odrůdy pšenice (špaldy), kterou není nutné v průběhu růstu tak intenzivně hnojit a ošetřovat postřiky. Díky tomu patří špalda k tomu nejzdravějšímu obilí, které můžeme v našich končinách dostat. Káva připravená ze špaldy je výborným zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu i vitamínů skupiny B. Obsahuje také velké množství vlákniny, díky čemuž upraví trávení.

Jak si vychutnat náhražku kávy?

Podobně jako kávu klasickou. I kávovinu můžete ochutit mlékem, cukrem anebo medem. Stejně jako z kávy z ní připravíte teplé i studené nápoje a víte-li, jak připravit kávu, nebude pro vás problém si kávovinový nápoj vyladit tak, aby uspokojil vaše chuťové buňky.