Těhotným ženám se často říkávalo, že jí za dva. Vzpomínám na svou kamarádku, kdy se její maminka řídila tímto heslem. Vyvařovala tučná a hutná jídla. Kamarádce sice chutnalo, ale za to nabrala kolem třiceti kilogramů.

Základem těhotenského (a nejen těhotenského) jídelníčku je zdravá výživa. Do jídelníčku patří pestrá strava s proteiny, sacharidy, vitamíny, tuky a samozřejmě vlákninou…

Proteiny neboli bílkoviny jsou považovány za nejdůležitější složku naší potravy. Bílkoviny jsou tvořeny aminokyselinami, které slouží ke stavbě a obnově tkání, k tvorbě hormonů a pro dobrou imunitu. Dobrým zdrojem bílkovin je maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, luštěniny, ořechy.

Sacharidy jsou látky, které dodávají tělu energii. Sacharidy dělíme na dva druhy. A to na jednoduché (rafinované) a složené (nerafinované).

Rafinované sacharidy dodávají tělu rychlý přísun energie, ale zároveň jsou největším rizikem pro vznik obezity.Dobrým zdrojem rafinovaných sacharidů je bílý a hnědý cukr, bílá mouka, ale také pečivo.

Nerafinované sacharidy se v našem trávicím traktu štěpí na jednoduché cukry, které se vstřebávají do krve. Tyto sacharidy tvoří základ zdravé výživy. U nerafinovaných sacharidů jsou dobrými zdroji brambory, celozrnné těstoviny, celozrnný chléb či neloupaná rýže.

Vitamíny
jsou nezbytnou součástí našeho těla. Jsou nutné k výstavbě enzymů, které řídí látkovou výměnu. Na vitamínech je závislá každá buňka v našem těle. Nedostatek vitamínů, ale i příliš mnoho vitamínů může ohrozit naše zdraví. Mezi důležité vitamíny patří Vitamín A, B ,C, D ,E, K

Vitamín A je důležitý pro zrak, růst kostí, vývoj plodu, pro činnost štítné žlázy, zdravý chrup a samozřejmě pro kůži.Vhodným zdrojem je špenát, karotka, brokolice, červené papriky, meruňky, salát a vejce.

Vitamín B (mimo jiné kyselina listová) jsou důležité pro zdravou nervovou soustavu a krevní oběh. Pomáhají tělu regulovat hladinu krevního cukru a snižovat hladinu cholesterolu. Vitamín B obsahuje maso, tučné ryby, fazole, luštěniny, žampiony, listová zelenina, karotka nebo také mléčné výrobky.

Vitamín C je přírodní antibiotikum, které pomáhá tělu bojovat s infekcemi. Je důležitý pro látkovou výměnu. Je obsažen  ve všech citrusových plodech, česneku, cibuli, červených a zelených paprikách, ale třeba také v jahodách.

Vitamín D zvyšuje vstřebávání vápníku, je velice důležitý pro kosti, zuby a nervovou soustavu. Nejvýznamnějším zdrojem vitamínu D je sluneční záření, ale také rybí olej, rybí játra, mléko či vejce.

Vitamín E zásobuje buňky kyslíkem a je též důležitý pro kůži. Nejlepším zdrojem vitamínu E jsou dýňová semínka, pšeničné klíčky, burské oříšky a máslo.

Vitamín K ovlivňuje srážlivost krve, je obsažen v listové zelenině, květáku, v kvasnicích nebo také vejcích

Sdílejte
Předchozí článekPo celý život
Další článekLeváci 1