Také patříte mezi začínající (nebo případně klidně i končící) matky, jež pranýřují sobě podobné za odbývání rodin studenou snídaní, studeným obědem a neméně studenou večeří? A jež zároveň samy kuchařskými schopnostmi právě neoplývají a před Magdalenou Dobromilou Rettigovou mohou leda uctivě smeknout?

Nezoufejte, mé dámy. Existují i pokrmy z rodu těch teplých, jež zvládne tu a tam připravit dokonce i chlap. A proč byste tedy toto nedokázaly i vy, naše lepší, krásnější, šikovnější, prostě všeobecně dokonalejší polovičky?

Třeba taková míchaná vajíčka.

Že si nedokážete poradit ani s těmito? Nebojte – po mé následující instruktáži dokážete.

Míchaná vajíčka se připraví velmi snadno. Popadněte si v první řadě pánev. Nejlépe tu, jež jste zakoupily na některé z předváděcích akcí za hříšný peníz, protože při pomyšlení na její cenu uroníte tolik slaných slz, že krmi již nebude potřeba solit a tudíž ušetříte. Ale nemáte-li tuto, stačí i jakákoliv pánev jiná, vyjma tedy pánve vaší, která nemá s pánví jako pánví nic společného, případně i jakýkoliv hrnec, kastrol či rendlík.

Dejte tuto či tento na plotnu a vložte kousek pochybné složitými chemickými procesy získané hrudky čehosi, co se prodává v supermarketech jako máslo, ač to nikdy dojnici a máselnici ani z dálky nevidělo. Kousek takový, aby se po jeho rozpuštění pokrylo dno nádoby a produkt se nepřipékal, zároveň ale též aby se v tomto vajíčka neutopila.

Pod nádobou zatopte, jinak se vám zmíněná hrudka nejspíš sama od sebe nerozpustí. Máte-li plynový sporák, pusťte plyn otočením správného čudlíku a škrtněte, máte-li kamna na tuhá paliva, škrtněte pod dřevem bez hledání čudlíku a u plotny elektrické naopak točte čudlíkem, ale raději neškrtejte.

Poté, co se to cosi za máslo vydávané rozpustí a začne prskat jako váš manžel nucený vykonávat domácí práce, rozklepněte a sem vylijte obsah polských vajíček, nejlépe bez skořápek. Jak se polská vajíčka poznají? Tak, že jsou taková mdlá, bledá a nejednou zapáchající. Ale nebojte se záměny – o jiná v našich obchodech nejspíše tak jako tak nezavadíte. A rychle míchejte, aby se vám z tohoto nestala volská oka. Čímž mám na mysli jinou formu úpravy vajec, nikoliv vaše kukadla.

Míchejte do chvíle, než vám to přiměřeně ztuhne. Myslím krmi, protože ve chvíli, kdy vám ztuhne úsměv na rtech, bývá už zmíněné k nepotřebě a nejednou jsou namísto toho ku potřebě hasiči.

S posledními míchnutími vpravte adekvátní špetku polské posypové soli, úměrnou vašim chutím. Raději však nejprve méně, protože dosolit se to dá vždy, ale odsolit nikoliv, a také proto, že čert ví, co v té soli vlastně mimo soli ještě je.

Poté vyklopte hmotu na talíř (případně na misku, hodláte-li tímto napřed preventivně nakrmit psa, manžela či jiného pokusného tvora) a ihned servírujte na stůl, ve slušné rodině zkrášlený ubrusem, jemuž vévodí váza s květinami a přístroj na měření krevního tlaku.

Jako příloha jsou vhodné chléb, antihypertenziva a léky na snížení hladiny cholesterolu v krvi.