Mezi neodmyslitelné součásti moderního interiéru patří, beze sporu, praktické a originální osvětlení. Moderní lustry, tradiční i netradiční lampy různých tvarů, velikostí i barev skýtají celou řadu možností, jak váš interiér rozzářit a zároveň doplnit o originální dekoraci.

Základ tvoří centrální osvětlení

Mezi centrální druhy osvětlení můžeme zahrnout nejen lustry, ale i centrální lampy, které jsou důležité především v prostorách, kam nemá dostatečný přístup denní světlo.

Při výběru, především lustru, je důležité mít na paměti, že jej volíme podle velikosti místnosti. Také výška stropu hraje velkou roli. Masivní či dlouhý závěsný lustr je vhodný do velkých místností a místností s vysokými stropy.

Osvětlení pracovní

Do této nabídky patří především luxusní stolní lampy, lampy závěsné či stojací, které vašemu domu dodají správnou atmosféru. Nemusí to být však jen nudné kousky. Váš pracovní prostor může zkrášlit například vkusně zvolená designová stojací lampa, která bude zároveň sloužit i jako originální dekorační prvek.

Na místnosti záleží

Každá místnost má jiné nároky na osvětlení, proto tento fakt mějte, při výběru světel, na paměti.

Pro obývací pokoj volte centrální osvětlení, které vydává světlo rovnoměrné a neutrální. Můžete jej doplnit stolní či stojací lampou.

V kuchyni je potřeba dostatek světla, to zajistí bezpečí pro práci. Ideální jsou zářivky či led světla nad kuchyňskou linkou, popřípadě lustr nad jídelním stolem.

Koupelna je místnost dosti specifická, neboť je zde poměrně často vlhko. Osvětlení by tedy mělo být správně utěsněné. Pro celkové osvětlení místnosti je vhodné svítidlo umístěné uprostřed místnosti, další pak umístěte u zrcadla. To by nemělo zkreslovat barvy.

Do ložnice se hodí osvětlení s malým jasem. Pokud večer rádi čtete, doplňte jej lampičkou zavěšenou nad postelí.

Do dětského pokoje umístěte stropní lustr s dětskými motivy, který doladí příjemnou atmosféru. Pokud máte školáka, je potřeba pamatovat na kvalitní osvětlení pracovního stolu. Na zeď u postele můžete připevnit „usínací“ lampičku.