Má ta nejlepší doporučení a jistě je jasné, že nejde o nějakou náhodu. Mluvíme o znalci prověřené kvalitě, se kterou si vykouzlíte jedinečný nedělní oběd nebo jiné sváteční menu a stačit vám bude opravdu jen pár malých kapek. Olivový olej je totiž jedinečná surovina, zvláště pokud má deklarovaný původ a víte, že nebudete hrát druhou ligu. Na trhu jsou totiž rozdíly v kvalitě jasně znát, proto volte pečlivě a s rozmyslem. A podle čeho si vybírat? Samozřejmostí by měla být tmavá lahev a jasně deklarovaný původ oliv, bez toho se nedostaneme nikam dál. Ale je jasné, že indicií bude více…

Nelze zapomenout ani na polyfenoly

Napsalo se toho o nich už hodně a jistě není divu, jsou to právě polyfenoly, díky nimž se cítíme mladší na těle i na duchu. Takový olivový olej, který jich obsahuje větší množství, pak platí za opravdový a nefalšovaný elixír nesmrtelnosti. Seznamte se proto s istrijskou specialitou, která se vám bude prezentovat hned v pěti různých podobách. Přesně tolik členů totiž má rodina Chiavalon, chorvatská edice olivových specialit, které si zamilujete nejen v rámci studené kuchyně. Umí totiž zazářit i při letním grilování s přáteli a je pravdou, že jsou skutečným univerzálem! Pokud jste doposud neměli tu čest s opravdu prémiovým olivovým produktem, budete nepochybně velmi příjemně překvapeni jakostí, která snese světovou konkurenci. Aby také ne, když sbírá medaile na mnoha výstavách.

A jak vlastně probíhá výroba olivového oleje? Zatímco u vína platí, že nic nelze uspěchat, olivy je nutné zpracovat prakticky okamžitě poté, co jsou sklizeny – jen tak si totiž zachovají všechny své prospěšné látky, kvůli nimž je mají (nejen) výživoví specialisté tolik v oblibě. Přesto se však dodržují předpisy, využívají se pouze mechanické postupy, jako za starých časů a výsledný produkt je tak v pravém smyslu slova perlou Jadranu. Dáte si jej také?