Ananas dnes již mnozí vnímají jako běžnou součást sortimentu nabízeného v obchodech. Většinou ho však stále upřednostňujeme především pro výjimečné příležitosti. Obohaťte svůj jídelníček o tuto lahodnou pochoutku – dodá jídlu šmrnc a má léčivé účinky.
Obsahuje betakaroten a hodně cenných vitamínů skupiny B i C. Najdeme v něm také stopové prvky hořčíku, zinku, železa, manganu, síry, fosforu a draslíku.
První krok, pořízení ananasu, bývá pro mnohé často velmi obtížný. Jak poznat, že je plod dostatečně zralý? Poradíme vám pár osvědčených triků!
Důležité je vědět, že utržený ananas již nedozrává, pokud ho budete kupovat, neměli byste to opomenout. Vybírejte jen mezi zralými tvrdými plody, ze kterých půjde snadno odloupnout vypouklá šupina kůry. Dobře si prohlédněte i listy, pokud budou svěže zelené bez zahnědlých částí, narazili jste na pěkný kousek. Neméně důležité je nakupovat tyto suroviny u spolehlivého prodejce – čerstvé ovoce výborné kvality seženete například v Kauflandu.
Když si ananas přinesete domů, je vhodné ho co nejdříve zpracovat. V nenačatém stavu vydrží několik dní, ideálně ho skladujte při teplotě od 5 ˚C, větší chlad by mu uškodil. Začaly by se na něm tvořit hnědé skvrny a plod by se pak rychle zkazil. Pokud ananas již naporcujete, je vhodné umístit ho do lednice v krabičce, nebo zabalit do fólie.
Léčivé účinky
Ananas je silně močopudný, slouží tak jako podpůrná léčba nemocí močového ústrojí. Rovněž je dobrou prevencí proti různým střevním chorobám, protože chrání trávicí trakt před bakteriemi a pomáhá slinivce. Je výborným pomocníkem při průjmech i zácpě. Alternativní medicína doporučuje ananasovou šťávu při horečnatých onemocněních a v případě obtíží s nervovou soustavou. Výživoví poradci ji zase doporučují pro všechny typy čisticích a redukčních diet, protože obsahuje hodně ovocného cukru a pomáhá překonávat pocit hladu. Toto exotické ovoce je doporučované i jako velmi účinné afrodiziakum pro obě pohlaví.
Skvělý doplněk v kuchyni
Ovoce můžete konzumovat čerstvé, lze ho servírovat na plátky nebo na kostičky. Velké využití má pro přípravu různých dezertů, moučníků a koktejlů. Skvěle se hodí k drůbežím specialitám a do salátů.
Smoothie s ananasem
Potřebujete kousek ananasu, manga, pomeranče a kiwi. Vložte je do mixéru, přidejte lžičku citrónové šťávy a půl hrnku ledu. Vše rozmixujte. Hotový drink podávejte ve vysoké sklenici s brčkem.
Alkoholický Fizz
S ananasem lze vykouzlit celou řadu míchaných nápojů. Například Fizz, který připravíte z 3 cl světlého rumu, 6 cl ananasové šťávy a lžíce ananasového sirupu. Vše smícháme v šejkru, protřepeme, nalijeme do vysoké sklenice a doplníme sodovkou.
Lahodný jogurt
Oloupejte ananas, nakrájejte ho na drobné kostičky a dejte do misky. K tomu přidejte 6 lžic müsli a trochu tekutého medu a dva kelímky bílého jogurtu. Vše dobře promíchejte. Ananasový müsli jogurt je hotový. Pro lepší chuť ho dejte ještě na 10 minut odležet do ledničky.