Pamatujete si, jak jste jako děti užívali rybí tuk? Nabylo to nic chutného, ale co by člověk pro zdraví neudělal. Dnešní děti jsou jiné než starší generace, mají nižší příjem vitamínu D a ten je pro jejich vývoj klíčový. Kromě slabého příjmu tohoto vitamínu ze stravy se na dětech podepisuje i skutečnost, že tráví stále méně času na slunci a více času v interiéru.

Proč je pro děti vitamín D tak nezbytný?

Vitamin D pomáhá tělu správně vstřebávat a regulovat vápník, který je nezbytný pro zdraví kostí. Bez dostatku vitamínu D mohou děti trpět slabými nebo křehkými kostmi, které se snadno lámou. Může se u nich také vyvinout křivice, stav kostí způsobený vážným nedostatkem vitaminu D. Důležitý je i z hlediska imunity, obzvláště v době, kdy svět prochází koronavirovou krizí. Je dokázané, že zdravé hladiny vitaminu D mohou snížit šanci na rozvoj COVID-19. Správnou hladinou tedy zajistíte silnou imunitu a správný vývoj kostí a svalů. Symptomy nedostatku tohoto vitamínu se špatně pozorují, ale děti s extrémně nízkou hladinou vitaminu D se mohou cítit unavené a stěžovat si na bolesti kostí nebo svalů.

Jak dětem zajistit vitamín D?

Mezi hlavní zdroje patří sluneční záření a některé potraviny. Naše pokožka přirozeně produkuje vitamín D, když je vystavena slunečnímu záření. Většina lidí může získat správné množství vitamínu D z pouhých 10-15 minut přímého pobytu na slunci několikrát týdně. Nicméně v zimě by měl pro děti, které netráví mnoho času venku, pocházet vitamín D především z potravinových zdrojů. Jaká je vlastně doporučená dávka vitamínu D?

  • Kojenci od narození do 12 měsíců by měli dostávat alespoň 400 jednotek vitaminu D denně.
  • Děti ve věku od 1 do 18 let by měly dostávat 600 jednotek vitaminu D denně.
  • Dospělí od 18 let by měli mít denní příjem alespoň 800 jednotek denně.

Jaké jsou nejlepší zdroje vitamínu D?

  • Tučné ryby – zaměřte se na ryby jako jsou losos, sleď, sardinky nebo tuňák.
  • Mléčné výrobky – mléko, kefír, jogurty, tvarohové pomazánky.
  • Potraviny obohacené o vitamín D – zejména ovesné vločky a různé snídaňové cereálie.
  • Vaječné žloutky – jeden typický vaječný žloutek obsahuje 37 jednotek vitamínu D.
  • Játra – játra jsou obecně silným zdrojem vitamínu D, zejména tresčí játra.
  • Červené maso – zejména hovězí, skopové a zvěřina.
  • Potravinové doplňky – doplňujte vitamín D i za pomocí tablet nebo rybího oleje.